Vad är A.G.E.?
Advanced Glycation End-products eller som svenska läkare har översatt det till - Dysfunktionella Proteiner, är skadliga sammansättningar i kroppen som påverkar
åldrandeprocessen. Det bildas i kroppen när överflödigt socker och protein binds samman.

Se kort film på två minuter om A.G.E.

Var kommer A.G.E.s ifrån?
A.G.E. kommer från maten vi äter, brist på sömn, stress, för lite D-vitamin, rökning, alkohol, för lite motion, fysisk överansträngning, för mycket exponering av solen.

Vad gör A.G.E.s?
A.G.E.s får oss att åldras genom att skada våra organ och andra system. A.G.E.s är en primär orsak till praktiskt taget alla våra hälsoproblem som vi har idag såsom diabetes, hjärtproblem, påverkar minnet negativt, njurproblem, leverproblem, problem med matsmältningen, påverkar ögonen negativt, påverkar åldrandet av huden.

Hur kan man mäta A.G.E.?
* Blodtest      * Urinanalys      * Hudbiopsi      * TruAge Scanner ( lika effektivt som de andra)

Hur kan jag hantera mina A.G.E.-nivåer?
Genom att t.ex. äta bra mat, motionera, tillräckligt med sömn, stresshantering.

Vad är egentligen min TruAge?
En uppskattning av min inre ålder baserat på hur stor belastning av A.G.E.s jag har i kroppen.
TruAge handlar om prestanda - den nivå vilken kroppen (med sina organ, leder, celler och system) presterar varje dag.

Vad är TruAge scannern?
En revolutionerande och certifierad apparat vars ljusteknologi har studerats och granskats av det globala vetenskapliga samfundet. Detta har lett till publiceringen av fler än 90 bedömda artiklar och forskningsstudier. Mycket få människor i världen är medvetna om att den existerar, har dock använts av vetenskapsmän, forskare och läkare runt om i världen.

Påverkar receptbelagda läkemedel A.G.E.-värdet?
Ja, ett antal läkemedel kan ge fel A.G.E.-värde.

Har TruAge scannern testats på alla hudtyper?
Ja, den har testats på över 80.000 människor i nästan alla världsdelar. Den använder reflektion av UV-ljus för att mäta A.G.E. Personer med mörkare hud har bättre UV-skydd som blockerar UV-ljus från att tränga in in huden. Då kan de scannas på ljusare hudområden, ex. under överarmen eller i handflatan. Eftersom huden på handen är tjockare än på underarmen, kommer det A.G.E.-värdet att vara högre. Viktigt då att scanna på samma område vid nästa tillfälle för att kunna jämföra A.G.E.-värdet första gången mot ex. andra gången.

Kommer A.G.E.-värdet att ändras dagligen?
Ja, måttligt. A.G.E.-värdet kommer att ändras lite p.g.a. ett konstant flöde av inkommande och utgående A.G.E. i vår kropp. Större förändringar kan ske om kroppen utsetts för stress från olika händelser (ex. att resa, att äta, förändring i sovvanorna). Dessa kan orsaka en kortsiktig förändring i A.G.E.-värdena. Vävnaden i huden är dock inte så känslig för förändringar som andra delar i kroppen.

Är TruAge scannern säker att använda ofta?
Ja, helt tillförlitlig. Det ljus som avges är en kombination av blått ljus, UV-A och infrarött ljus på en låg våglängd och en extremt låg dos jämfört med vad solen avger.

Vad bidrar till A.G.E.s tillväxt?
1. A.G.E. bildas när överskott av socker kombineras med protein.
2. Livsmedel med höga A.G.E.-värden eller livsmedel som bidrar till överskott av A.G.E.-bildning såsom socker, livsmedel med högt kaloriinnehåll, förädlade livsmedel, livsmedel som är brynt, samt brist på sömn, fysisk överansträngning, stress, exponering av för mycket sol, rökning, alkohol.

Hur ofta ska jag scanna mig om jag vill göra en förändring i mitt liv?
Så ofta du vill, men rekommendationen är ca en gång var fjärde vecka för att hjälpa dig uppnå dina mål och förbereda dig för nästa scanning.
Bra att veta:
Viktigt att man scannar samma ställe vid de olika tillfällena. Området ska vara fritt från tatueringar, födelsemärken, fräknar och ärr.
Dessutom fritt från hudlotion, solskyddskräm, smink i minst 4 dagar, "brun utan sol" i minst två veckor innan scanning.
Det holländska företaget Diagnoptics har utvecklat TruAge scannern.